Het project Buiten-gewone plekjes gaf in elke Antwerpse gemeente  een verloederde plaats een nieuwe bestemming. Via de Antwerpse Regionale Landschappen en Landschapspark Zuidrand kwamen er zo 50 Buiten-gewone plekjes bij. Om dit project feestelijk af te sluiten krijgen de 5 mooiste Buiten-gewone plekjes dit najaar een publieksevenement cadeau. Per regio verkoos het brede publiek 1 winnaar. Binnen het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete kwam de gemeente Vorselaar als winnaar uit de bus, met respectievelijk Turnhout en Herenthout op de tweede en derde plaats.

Eind januari 2014 werd het plekje Hildering in Vorselaar opgepikt door de Thomas More Hogeschool en werd er aan twee groepen studenten van de hogeschool gevraagd om een voorstel te maken voor een nieuw inrichtingsplan. Beide  ontwerpvoorstellen werden gecombineerd tot één inrichtingsplan met daarin de beste elementen gebundeld. Deze tactiek heeft nu geloond: binnen Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werd dit Buiten-gewone plekje verkozen als winnaar.

Er werd werk gemaakt van een wandelpad doorheen het hele pleintje. Naast het pad  kwam een verlichtingspaal met LED-verlichting op zonne-energie. Voor de passant met nood aan rust werd een bank voorzien met een fietsenrek en op het plein zelf zorgt een grote familiebank voor een ideale ontmoetingsplaats. Kinderen kunnen zich uitleven op het speciaal uitgedokterde evenwichtsparcours. En ook aan de natuur werd gedacht: zo werden heel wat inheemse struiken aangeplant en werd een beestjeshotel neergepoot voor egels, vlinders en solitaire bijen. Een vuilbak zorgt ervoor dat snoeppapiertjes, flesjes, blikjes en hondenpoep hier proper worden ingezameld.

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete feliciteert Vorselaar met hun eerste plaats en zoals beloofd zal het winnende plekje worden gevierd met een slotevenement. Wie met het Buiten-gewone plekje in Vorselaar wil komen meevieren moet zeker de website van het RLKGN in het oog houden, waar binnenkort het exacte programma zal worden  meegedeeld.

Meer info over de verschillende buitengewone plekjes kan je vinden op http://www.buitengewoneplekjes.be/